Wat is ballast en waarvoor wordt het gebruikt?

wat is ballast

Jij ziet een hijskraan staan en je vraagt je misschien wel af waarom de hijskraan niet omvalt en dat is ook niet zo gek dat jij je dat afvraagt. Dat komt doordat het overeind wordt gehouden door een ballast. Veel mensen weten alleen niet wat dat is en daarom hebben zij ook de vraag. Wat is ballast? Het antwoord op de vraag is gelukkig niet zo lastig en daarom moet jij zeker verder lezen. Dan krijg het antwoord op al je vragen. Een ballast wordt namelijk vaker gebruikt dan dat jij zal denken en je komt het ook vaker tegen dan dat je denkt.

wat is ballast

Wat?

Een ballast of een last is een voorwerp dat wordt gebruikt als contragewicht. Bij een hijskraan wordt het gebruik zodat de hijskraan kan gaan tillen zonder dat het gaat omvallen. Bij een brug werd het gebruik om het open te maken. Een ballast komt in allerlei verschillende soorten en maten. De vraag wat is ballast is dan ook niet zo gek. Daarom is het goed om te kijken in welke vormen het te vinden is. Er zijn namelijk een heleboel verschillende soorten lasten die worden gebruikt. Neem dan ook de tijd om ze allemaal te bekijken. Wie weet zit er een tussen die jij kunt gebruiken.

Beton

Beton is een veel voorkomend soort ballast dat je op veel verschillende soorten plekken. Zo heb je bijvoorbeeld betonblokken die veel worden gebruikt. Naast ballast worden ze ook gebruikt als prop in films. Beton heeft het voordeel dat het goedkoop is om te maken. Daarom wordt het ook zoveel gebruikt. Ook bij hijskranen wordt er veel gebruik gemaakt van beton. Nu is de vraag wat is ballast bij een hijskraan gelijk beantwoord. Het is simpelweg beton of een soort steen.

Lood

Ook leed wordt wel eens gebruikt als ballast en dat is ook niet zo gek. Lood heeft namelijk een voordeel dat het een hoge dichtheid heeft. Hierdoor krijg je minder snel het probleem dat het te groot is om te vervoeren en misschien niet zwaar genoeg. Lood heeft zelfs van alle metalen de hoogste dichtheid. Als jij je afvraagt wat is ballast dan zul je misschien niet gelijk denken aan lood, maar dat is niet erg. Wel is het dus het beste ballast dat jij kunt vinden. Maak dan ook zeker gebruik van lood als jij nog een ballast aan het zoeken bent.

Vormen

Als je denkt aan een ballast dan denk je misschien aan een groot stuk steen, maar dat is dus niet altijd het geval. Sterker nog naast dat het in allerlei verschillende soorten voorkomt, komt het ook nog eens voor in verschillende vormen. Lood bijvoorbeeld is namelijk erg makkelijk te vormen, want het metaal is vrij zacht. Ook is het makkelijk te smelten in een oven. Je hebt dan ook korrels van lood en balken van lood. De balken van lood komen ook weer in verschillende vormen voor. Het is daarom zeker niet gek om de vraag wat is ballast te stellen.