De Gasketelwet in 2023: Wat Moet je Weten?

https://www.testo.com/

Als het gaat om het verwarmen van ons huis, dan is de gasketel een veelgebruikte optie. Het is echter belangrijk om te weten dat er veranderingen op komst zijn. De Gasketelwet, die in 2023 van kracht zal worden, heeft als doel om de CO2-uitstoot te verminderen. Wat betekent deze wetgeving voor jou als consument? In deze blog geven we je alle informatie die je nodig hebt.

De gasketelwet 

De Gasketelwet werd in juli 2019 aangekondigd en zal vanaf 1 januari 2023 van kracht worden. Het belangrijkste doel van deze wet is om de uitstoot van CO2 te verminderen en zo ons milieu te beschermen. De wet is van toepassing op een breed scala aan gasketels, met uitzondering van individuele gasketels met een vermogen van minder dan 400 kW. Dit betekent dat de wet van invloed zal zijn op veel huiseigenaren en gebouwbeheerders.

Als je overweegt om een nieuwe gasketel te kopen, dan is het belangrijk dat je je bewust bent van de Gasketelwet. Vanaf 1 januari 2023 mogen alleen nog maar condenserende gasketels worden geïnstalleerd. Deze zijn efficiënter in het gebruik van energie en hebben daardoor een lagere CO2-uitstoot. Gelukkig zijn deze ketels al enkele jaren op de markt. Het kan echter wel betekenen dat je meer geld moet uitgeven aan een nieuwe ketel.

De Gasketelwet heeft niet alleen gevolgen voor de aankoop van nieuwe gasketels, maar ook voor het onderhoud en de reparatie van bestaande gasketels. Vanaf 1 januari 2023 moet elke gasketel regelmatig worden geïnspecteerd door een erkende technicus. Dit moeten certificeerde technici zijn. De verplichte frequentie van inspectie hangt af van het vermogen van de gasketel en wordt door de installateur vastgesteld. Het is belangrijk dat de eigenaar van de ketel deze inspecties op tijd inplant. Ook kun je zelf meet- en onderhoudsapparatuur kopen bij Testo.com.

De Gasketelwet heeft ook gevolgen voor de manier waarop we ons huis verwarmen. Het gebruik van elektriciteit om huizen te verwarmen wordt steeds populairder en efficiënter. In de toekomst zullen we naar verwachting minder afhankelijk worden van gasketels. Het kan daarom interessant zijn om alternatieve verwarmingsopties te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen of zonneboilers.

conclusie 

De Gasketelwet in 2023 gaat grote gevolgen hebben voor de manier waarop we ons huis verwarmen. Deze wet heeft als doel om onze CO2-uitstoot te verminderen en zo ons milieu te beschermen. Het goede nieuws is dat er al veel efficiëntere ketels beschikbaar zijn die aan de eisen van deze wet voldoen. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de veranderingen en om regelmatig onderhoud te plegen om te voorkomen dat je tegen problemen aanloopt. Als je overweegt om in de toekomst je gasketel te vervangen, dan is het verstandig om alternatieve verwarmingsopties te onderzoeken die een duurzame oplossing bieden.